Okul yıllarından hatırlarsınız ismin beş hali vardır, ilkokuldan liseye kadar yaşımıza uygun daha derinlemesine anlayabileceğimiz şekillerde kıymetli öğretmenlerimiz anlattı durdu. Yalın, yönelme, belirtme, bulunma, ayrılma halleri ile tam çerçeveye oturtabildiğimiz ismin halleri gibi, aşkın hallerini de belirleyebilsek nasıl olurdu acaba. Hadi gelin ismin 5 halini Aşkın 5 haline dönüştürelim.
1. Aşkın Yalın Hali
İlk evre olan bu hal, henüz hiç bir önyargıya maruz kalmamış tam olarak saf, temiz, en acısız, en umutlu, en hayalperest diyebileceğimiz yalın halidir. Ama buradaki kritik nokta her iki kalbin de bu aşka hazır olması şartıdır. Yani zamanlama önemli. Birbirini tanıma aşamasında iki ruhun buluşması, ilgi görme, onaylanma, fiziksel temas, telefon ile saatlerce (allahtan kulaklıklar var) yapılan filörtöz konuşmalar, ortak yönleri bulma çabaları, suratında anlamsız bir gülüş ile aynada kendine göz kırptığın zamanlar, içindeki kelebeklere bir türlü söz geçirememe, egoyu bir kenara bırakma zamanları. Bak yalın hali platonik bir aşk ta olabilir. Gerçi ben tercih etmem, edene de mani olamam. Platonik olanı bir sonraki aşamaya geçemeyip takılma hali gibi.
2. Aşkın Yönelme Hali
İlk aşamayı geçmiş olan aşıkların durak noktası yönelme hali. Hep yanında olma isteği, ruhunun ona doğru aktığını hissetmek, ilk fark edişler, karın ağrıları, tutkunun doruk noktaları, karşı tarafın zihinsel ve fiziksel özelliklerini daha fazla dikkat etme ve gün geçtikçe hayranlığının daha da artması ve sevmek için yeni sebepler bulmak, alma-verme dengelerinin oluştuğu, baz sevgi ile tüm engelleri aşma istekleri olan zamanlar.
3. Aşkın Belirtme Hali
Ehhh biraz kırıttık, çokça sevdik şimdi biraz da ben kimimi belirtelim halleri. O'nun ihtiyaç ve mutluklarını kendi ihtiyaçların kadar önemsemek, özel arzu ve isteklerini özgürce söyleyebilmek, aşkın sevgiye dönüştüğü tutku, bağlılık ve yakınlığın üst seviyesine geldiğin zamanlardır.
4. Aşkın Bulunma Hali
Aşkın evrilme hallerinden. Yaşanılan aşk, şehvet, tutku, romantizm, arzu, coşku, cazibe, şefkat, sevgi gibi her türlü duygunun dönüşümü. Dostluk, hayat arkadaşlığı, sığınma, bulunma hali. Bu halin en önemli kuralı ise her daim cepte görmemek, yapıp ettiklerini zorunluluk veya fedakarlık olarak görmeden sevgiden ötürü yapabilmek. İki tarafın da bireysel alanlarına izin vermek, bazen beraber susmak, birlikteki yalnızlığı da yaşamak. Halil Cibran'nın dediği gibi;
Açıklıklar olsun yanyanalığınızda,
Bırakın cennetin rüzgarları dans etsin aranızda,
5. Aşkın Ayrılma- Çıkma Hali
Çoğu aşığın gelmek istemediği ancak maalesef engel de olamadığı durum. Hallerden birinde yapılan bir eksiklik veya hata sebebiyle oluşan Ayrılma hali. Aşkın yitirilme, tüm o arayışların bittiği, görmeden de olur canım zamanları, boğazına oturan bir yumru ama yine de çaba sarf etmenin zor geldiği, bıkkınlık, yılgınlık. Sevimsiz zamanlar. Ah keşkeler, her iki tarafında zamanında kendi olamaması veya mış gibi yapmaları sonucu bazı şeyleri sonradan fark etmeleri. Ama şunu söyleyebilirim ki ayrılma halinin bile bir adabı vardır. Kiminle aşk yaşadığınızın önemi, ayrılmanın medeniyeti ve seviyesiyle burada çıkar meydana. İstenmeyen bu hal bazı durumlarda istenen ve kaçınılmaz bir hal alır. Tabi tüm hallerden geçmeden 1'den 5'e atlamak ta pek mümkün.
Küçük bir öykü bu,
Küçük bir herkesin başından geçen...
Hani canım bir kadın ve bir erkek varmış,
Tüm haller kabulümüz, tabi ki hayatımızın anlamlı hale geldiği anları seviyorum. Ne yapardık aşk olmasa, sonra kim diyecek gel gör beni aşk neyledi...
Bu defa bir albüm ismi vereceğim. Zuhal Olcay 1990 - Küçük bir öykü bu albümü. Şarkıları sırasıyla dinlediğinizde aşkın hallerini anlatır sanki.
Çok Aşklar
Güneş 🌞
Gah eserim yeller gibi
YanıtlaSilGah tozarım yollar gibi
Gah akarım seller gibi
Gel gör beni aşk neyledi
Kalemine saglık arkadaşım 💗